Kanelbullens dag, baka baka bulle....

Ingredienser:
Deg:                                                  Fyllning vaniljbullar:
50 g jäst                                             75 g smör
1 msk vaniljsocker                               1 dl strösocker
150 g smör                                          1 msk vaniljsocker
5 dl mjölk
0,5 tsk salt                                         Fyllning kanelbullar:
1 dl socker                                         75g smör
ca 15 dl vetemjöl                                3/4 dl socker
1 ägg                                                 1-2 msk kanel

Att göra:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret, tillsätt vaniljsockret, saltet, sockret, mjölken och halva ägget.
Värm till fingervarmt, och blanda ut i jästen.
Arbeta in mjölet i vätskan till en smidig deg och låt jäsa övertäckt ca 45 min till dubbel storlek. Värm undertiden ugnen till 250C och blanda ihop fyllningen i en skål.
Arbeta sedan den jästa degen på bakbord, kavla ut till en stor ganska tunn platta och bred sedan på fyllningen.
Baka därefter ut bullar i den formation du önskar, ex "klassiska bullar" genom att göra en rulle som du sedan skär bitar av och lägger på en plåt, eller varför inte snurror, snäckor eller vad som nu faller en i smaken. (Jag valde att göra de klassiska och snurror).
Låt sedan jäsa på plåt under bakduk cirka 40 minuter.
Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda bullarna i mitten av ugnen på 250 grader i ca 8 min, tills de fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna på galler och vips så är de färdiga...

Ang. receptet: Receptet kommer ursprungligen från Bonniers kokbok, men har ändrat om det litegrann som jag känner för.



Det står att det kommer bli 30-40 st men fick närmare 70 st bullar, sen så gorde jag krämen 1,5 x receptet...

Kommentera här: